ŠTO JE WICCA

Wicca je drevni oblik duhovnosti koji se nastavio u današnja vremena. To je vjera naših predaka u kojoj su Zemlja, Sunce i Mjesec bili sveti, u kojoj božansko nije bilo odvojeno od prirode već ju je prožimalo. Duhovnost u kojoj kroz povezanost sa prirodom otkrivamo sebe. Gdje je svijet još uvijek začaran, a magija stvarna. 

Prva Boginja koju su ljudi štovali još od kamenog doba bila je Velika Majka. Boginja zemlje i plodnosti, života i smrti. Njeni kipovi pronađeni su u arheološkim iskopinama diljem svijeta. Imaju naglašene ženske osobine, veliki trbuh i bedra koji predstavljaju plodnost i velike grudi koje predstavljaju hranjenje. Najpoznatija takva skulptura je Willendorfska Venera koja je stara preko 25 000 godina i nađena je u Austriji.

Osim Velike Majke važnu ulogu je imao i Bog Lova jer prvi naraodi su bili lovci-sakupljači. On je često prikazivan kao napola čovjek i napola životinja, a na glavi je imao rogove koji su predstavljali njegovu vlast nad životinjskim svijetom. Smatra se da su se drevni šamani često na glavi također nosili rogove i oblačili se u krzna kako bi mu nalikovali i kroz drevne rituale osigurali uspiješan lov koji je značio opstanak plemena. Njegov lik arheolozi su nalazili oslikan u pećinama, a najpoznatiji prikaz je ‘Čarobnjak’ iz špilje Les Trois Frères u Francuskoj. Smatra se da je star preko 13 000 godina. 

Početkom 20. st. engleska antropologinja Margaret Murray izdala je knjigu ‘The Witch-Cult in Western Europe’ u kojoj je predstavila tezu da su srednjovjekovne vještice zapravo ostatak drevne neolitske religije Velike Majke. Iako je njezin rad danas većinom osporavan teško je previdjeti sličnosti koje postoje u različitim narodnim vjerovanjima i običajima na prostoru cijele Europe. U većini narodnih vjerovanja plodnost, zemlja, proricanje i upotreba bilja u magijske svrhe ima centralnu ulogu. Iako možda ne postoji direktna veza, duh tih vjerovanja je jako sličan vrijednostima religije neolita.

Riječ vještica u današnjoj kulturi obično ima negativnu konotaciju. Prve asocijacije su nam slike iz Disneyevih crtića gdje su prikazane kao ružne stare žene koji bacaju uroke, kradu duše i općenito čine zlo. 
No ako smo pogledamo porijeklo riječi vještica okrit će nam se potpuno drugačija slika. Vještica znači vješta žena, ona koja ima znanje i sposobnost iskoristiti ga. 
Seoske vještice su bile travarice i iscjeliteljice, babice koje su nas donosile na svijet i gatare koje su svojim savjetima vodile ljude kroz život i upozoravale na opasnosti koje prijete.
Bez njih nijedno selo ne bi opstalo.  

Vještice u srednjem vijeku bile su posvećene očuvanju ženskog principa i njegove mudrosti u intezivno patrijarhalnom kršćanskom društvu, 
Danas se, sukladno vremenu, vještice zalažu za jednakost i ravnopravnost svih spolova, zaštitu i povratak prirodi, očuvanje i razvoj individualnosti i unutrašnjih vrijednosti u društvu koje je sve više globalno, tehnološko, konzumerističko, informatičko i najviše od svega otuđeno. 

Wicca je religija vještica. Riječ religija dolazi od latinske riječi ‘re-ligare’, što znači ‘ponovno povezati’. Slično kao što sanskrtska riječ ‘yoga’ znači ‘ujedinjavanje’. Ujedinjujemo se i ponovno povezujemo sa samima sobom i izvorom iz kojeg smo svi nastali.

Svi su Wiccani vještice, no nisu sve vještice Wiccani. Vještičarstvom se moguće baviti kao čisto magijskom vještinom bez da se teži duhovom rastu i spoznaji. 
Upravo u tome se Wicca razlikuje od drugih sustava vještičarenja jer je ona prvenstveno misterijska religija koja daje iskustvo sjedinjenja sa stvralačkim silama univerzuma.