MJESEČEVE MIJENE I ESBATI

“Ja koja sam ljepota zelene Zemlje i bijeli Mjesec među zvijezdama, otajstvo voda i čežnja ljudskog srca zovem tvoju dušu – uzdigni se i dođi k meni “

Pjev Boginje, D. Valiente

Mjesec – Luna je od davnina povezana sa ženskim misterijima. Njen ciklus u trajanju je jednak menstrualnom ciklusu, a snagom svoje gravitacije ona upravlja svim vodama na zemlji uzrokujući plime i oseke. Na ljude utjeće najviše na psihičkom nivou i mnogi osjetljiviji zanju da noći pune lune često budu neprospavane. Ona budi naša suptilna osjetila i otvara nam vrata u duhovne svjetove.

“Jer moja su tajna vrata što vode u Zemlju Mladosti, moj je kalež Vina Života i moj je Kotao Ceridwenin – Sveti Gral Besmrtnosti. “

Pjev Boginje, D. Valiente

Mjesec je simbol Boginje i njena tri lica. Rastući mjesec predstavlja Djevu, puni mjesec Majku, a opadajući Staricu. Proslave mjeseca u Wicci se nazivaju Esbati. Kroz njih se povezujemo s lunarnim ciklusom i sa svojom vlastitom ženskom energijom bez obzira na naš spol.

Faze Mjeseca

Prva Četvrt

Vrijeme je novih početaka, planiranja i djelovanja. Energija mjeseca nam pomaže da započnemo nove projekte, da savladamo prepreke i da povratimo unutrašnju ravnotežu ako smo je bili izgubili. 

Radimo magiju za ljubav, zdravlje ili poslovni uspijeh.
Ova faza odgovara arhetipu Djeve.

Puni Mjesec

Vrijeme je kada energija mjeseca doseže svoj vrhunac. Predstavlja kulminaciju i manifestaciju, trenutak je kada dovršavamo svoje projekte i iznosimo ih u svijet.
Zbog svoje snage pogodan je za sve vrste pozitivne magije, divinaciju i iscjeljivanje. On transformira naše negativnosti i uzdiže nas ka božanskom.
Ova faza odgovara arhetipu Majke.

“Svaki čin ljubavi i užitka moj je ritual. “

Pjev Boginje, D. Valiente

Zadnja Četvrt

Vrijeme je kada energija mjeseca opada, a mi se povlačimo u sebe. U tim periodima sagledavamo što smo postigli i učimo iz svojih grešaka.
Magiju koristimo za divinaciju i otpuštanje onoga što nam više nije potrebno iz naših života. 
Ova faza pripada arhetipu Starice.

Tamni Mjesec

Vrijeme je mirovanja i regeneracije, odmaramo se prije početka novog ciklusa, neki znaju te dane provoditi u Tišini. Stari narodi su vjerovali da tih noći zli duhovi lutaju svijetom.
Obično ne radimo obrede ni magiju u ovom periodu, iznimo ga koristimo da bi uništili neke prepreke ili obrasce koje ne možemo na drugi način nadići ili otpustiti.
Ova faza odgovara arhetipu Tamne Gospe.

“Niti žrtve tražim, jer moj zakon je ljubav svim bićima. “

Pjev Boginje, D. Valiente

Citati

Na ovoj stranici naći ćete citate iz Pjeva Boginje (Charge of the Goddess) teksta napisanog od Doreen Valiente dok je bila glavna svećenica u Brickett Wood Kovenu. On se zna koristiti u unutar obreda kako bi se sudionicima prenijela energija Boginje i mimo iskustva pravog Esbata možda najbolje dočarava duh Boginje kako ga poznajemo u Wicci. 

“Ja sam Duša Prirode što daje život Univerzumu, od mene sve nastaje i meni sve mora vratiti se. A pred mojim licem voljenim od Bogova i ljudi tvoje najdublje božansko jastvo otkrit će se u ushitu beskonačnosti “

Pjev Boginje, D. Valiente

Esbati i Magija

Esbati su i vrijeme kada prakticiramo magiju. Mjesec se u različitim ezoterijskim tradicijama smatrao onime koji skuplja utjecaje od svih drugih nebeskih tijela i prenosi ih na zemlju. Zamišljao se i kao velika tkalja koja za svojim vretenom plete tkanje sudbine. 

Dok mjesec raste, navire duhovna plima, tkalja upliće nove niti u tkanje sudbine i vrijeme je za magiju kojom unosimo i povećavamo stvari u svome životu. Kada mjesec opada nastupa duhovna oseka, tkalja para tkanje i izvlači niti koje joj se ne sviđaju, nama je vrijeme za magiju kojom se riješevamo suvišnih stvari iz naših života.

“Mjesečno jednom, kad vam što zatreba, najbolje za pune Lune, okupiti ćete se na kakvom skrovitom mjestu i obožavati duh mene koja sam Kraljica svog Vještičarstva! “

Pjev Boginje, D. Valiente

Obredi

Osnovni esbatski obred započinje metenjem, time se tjeraju sve neželjene sile iz prostorije, kao i svakodnevica iz naših umova. Potom se blagoslivljaju sol i voda, ugljen i incens, oni predstavljaju četiri elementa: zemlju, vodu, vatru i zrak. Nose se u krug i prostor biva ispunjen elementarnom energijom, potom njima bivaju pročišćeni svi članovi kovena. Zatim se podiže krug. Vještičiji krug predstavlja granicu između običnog svijeta i suptilnog svijeta. On istovremno štiti od nepozvanih vanjskih utjecaja i sprječava da se magijska energija podignuta u krugu izgubi. U krug može doći samo ono što je u njega pozvano. 

Nakon kruga pozivaju se Moćnici, oni su preci Umijeća, vještice i svećenice iz drevne i ne tako drevne prošlosti, da zaštite krug i svjedoče obredu. Slijedi podizanje energije, stošca moći koje priprema prostor za dolazak Bogova. U Wicci Bogovi se zazivaju u svećenike. Svi mi u sebi nosimo iskru božanskog, transcendentnog i kroz proces invokacije ta iskra izranja iz dubina nesvjesnog i manifestira se u zaštićenom prostoru vještičjeg kruga.

Potom slijedi glavni rad obreda, najčešće je to magija no može biti divinacija, ritualna drama ili neki proces duhovne alkemije. Sve energije pokrenute kroz obred uzemljuju se putem hrane i pića koje posvećuju Bog i Boginja, a završna molitva prepoznaje jedan izvor iza svih dulanosti.  Zahvaljuje se i otpuštaju se Moćnici i obred se završava.

“Pjevat ćete, plesati, svirati, gostiti se i ljubav voditi sve u moju čast…
…jer ja sam Majka Svega Živoga i moja se ljubav Zemljom razljeva. “

Pjev Boginje, D. Valiente