Bogovi u Wicci

Sve na ovom svijetu ima svoju suprotnost: dan i noć, muško i žensko, sunce i mjesec, nebo i zemlja. Duoteističke religije smatraju da se jedna stvaralačka sila također pokazuje u obliku polarnosti – kao Boginja i Bog. Sličan koncept možemo naći u u drevnoj Kini gdje ta osnovna sila života nije antropomorfizirana nego je predstavljena kao filozofski princip Yina i Yanga. U Indiji oni su predstavljeni kroz par Shiva-Shakti. 

Na Bogove se u Wicci gleda na različite načine. Prije svega oni predstavljaju sile prirode kojima je dan ljudski oblik. Oni također predstavljaju arhetipe našeg kolektivnog nesvjesnog. Neki Wiccani uz to smatraju da su Bogovi i živi entiteti koji nastanjuju suptilne svijetove.

Sve Boginje su jedna Boginja i svi Bogovi su jedan Bog.

Dion Fortune

Boginja u Wicci se najčešće predstavlja kao Trostruka Boginja, a Bog kao Rogati Bog. Oni su jedni od najstarijih prikaza božanstava poznatih čovječanstvu i sva druga božasntva opisana u različitim mitologijama svijeta su iz njih proizašla. Za Božanstvo kažemo da je ono poput dijamanta, u suštini je jedno no ima puno lica i od bijele svjetlosti stvara cijeli spektar duginih boja koje poznajemo kao različite božice i bogove. 

Trostruka Boginja

Trostruka Boginja je boginja mjeseca i voda, zemlje i plodnosti, misterija i snova. Ona utjelovljuje žensku-yin receptivnu silu univerzuma. Njen simbol je mjesec koji neprestano mijenja svoj oblik kao što i priroda stalno mijenja svoja godišnja doba. Rastući mjesec predstavlja Djevu, puni mjesec Majku, a padajući mjesec Staricu, tri arhetipa kroz koji svaka žena prolazi u svom životu i tri ženske energije s kojima se svi susrećemo bez obzira na naš spol.  

Djeva

Djeva nije djevica, ona je ženska energija koja ne treba muški pol da bi bila potpuna. Ona je seksualna i senzualna, ali nije vezana niti sputana. Ona je sloboda mladosti, predstavlja strast i nadahnuće, unutrašnji žar koji je zov naše duše. Divlja je i nedokučiva, pomaže nam da započnemo nove projekte i da se usudimo živjeti svoje snove.
Njen arhetip nalazimo u boginjama Artemidi, Freji, Ateni, Brigid i mnogim drugima… 

Majka

Majka predstavlja rađanje i stvaranje, ona je ona koja sve hrani i podržava. Kao rijeka ona navodnjava naša polja, kao plodna zemlja donosi nam obilnu žetvu, kao puni mjesec što se odražava na vodi ispunjava nam srca ljubavlju i zahvalnošću. Ona nam daje sve što nam je potrebno za život, sreću i ispunjenost. Prihvaća nas takve kakvi jesmo, zauzvrat ne traži ništa, duša je prirode koja svemu daje život, 

Njen arhetip nalazimo u boginjama kao što su Gaia, Demetra, Kibela, Danu, Izida, Mokoš i mnoge druge…

Starica

Starica predstavlja mudrost tame koja dolazi s godinama. Ona je čuvarica znanja, koja nas podučava strpljenu i pomaže da vidimo životne okolnosti daleko van svojih okvira. Učiteljica je magije i proricanja. Kao što Majka predstavlja stvaranje, ona predstavlja uništavanje kao dio prirodnog ciklusa. Njen simbol je kotao koji predstavlja sposobnost Zemlje da iz smrti stvori novi život.
Njen arhetip nalazimo u božicama Cerridwen, Hekati, Morrigan, Morani, Cailleach i mnogim drugima…

Rogati Bog

Rogati Bog je bog sunca i plodnosti. Njegovi rogovi predstavljaju mušku snagu uzdignutu do pune svijesti tako da ona djeluje u uzajamnom skladu sa ženskim principom. Poput egipatskih bogova koji su na glavama imali oslikane kobre da simboliziraju uzdignutu kundalini energiju njegovi rogovi označavaju da je prihvatio i ovladao svim dijelovima sebe. On nema veze s krščanskim đavlom, Rogati Bogovi su postojali davno prije nastanka Krščanstva, prilikom pokrštavanja pagana njegov lik je crkva preuzela i izopačila da bi izmislila figuru đavla. 

On predstvalja divljinu, slobodu i snagu. Vitalnost i plodnost. Energiju univerzuma koja sve pokreće i potiće na rast i napredak. On nas uvijek poziva da budemo sve što možemo biti. Gospodar je biljnog i životinjskog svijeta. U Wicci doživljavamo da on ima dva lica kao bog rastućeg i padajućeg sunca, života i smrti, koje je Robert Graves nazvao Kralj Hrasta i Kralj Božikovine. 

Kralj Hrasta

Mladi Bog je bog rastućeg sunca i svijetlog dijela godine. Predstavlja plodnost i rast bilja, energiju klijanja, nicanja i pupanja. Vitalnost koja se iz Zemlje uzdiže ka Nebu. Bog je zabave i veselja, užitka i plesa. Uči nas kako da prihvatimo svoju snagu i pozitivnošću i vitalnošću nadvladamo prepreke i teškoće. No za razliku od Boginje on nije vječan, on je Bog Žita koji na kraju ljeta biva posječen i preobražava se u Kralja Božikovine.
Njegov arhetip nalazimo u liku Zelenog Čovjeka, Pana, Jarila, Tamuza, Dioniza i mnogih drugih bogova…

Kralj Božikovine

Stari Bog je bog padajućeg sunca i tamnog dijela godine. On predstavlja zrenje plodova, berbu i skupljanje sjemena. Uči nas kako da budemo strpljivi i ustrajani, kako da izdržimo nedaće koje ne možemo promijeniti. Daje nam fokus i jasnoću da ostvarimo ciljeve koje smo naumili. On je gospodar životinja i bog lova. Tragatelj je za mudrosti i tajnim znanjima, vladar podzemnog svijeta. 

Njegov arhetip nalazimo u liku Odina, Ozirisa, Cernunnosa, Velesa i mnogih drugih bogova…

Preporučena literatura:

*Napomena: iako se ove knjige više ne smatraju znanstveno točnima, svejedno sadrže ideje i koncepte koji slikovito dočaravaju božanske arhetipe koji se koriste u Wicci.