Elementi

Elementi su gradivne tvari univerzuma i principi stvaranja. Čak i klasična fizika poznaje 4 osnovne sile u prirodi. Učenje o Elementima postojalo je u gotovo svakoj drevnoj civilizaciji. Poznavali su ih stari Grci i Rimljani, prisutni su u Indiji i Kini, među šamanima u Mongoliji i Indijancima u Americi. Četiri klasična elementa su Zrak, Vatra, Voda i Zemlja, mnoge kulture još prepoznaju i peti element koji se naziva: Eter, Duh, Quintesenca ili Praznina.

Na elemente možemo gledati kao na tvari, kao na procese, kao na energije i kao na kvalitete. Kroz elemente možemo promatrati agregatna stanja, godišnja doba, strane svijeta, ljudsku psihologiju, stadije života… Gotovo sve što zamislimo možemo svrstati u jedan od četiri elementa. Čak i svaka knjiga koju čitamo ima svoj uvod, zaplet, vrhunac i rasplet.

Zrak

Zrak je element koji sve pokreće, on je Dah Života koji daje inspiraciju, prostor i slobodu. Zrak nas sve povezuje, kroz njega komuniciramo, pa je on i pisana riječ na papiru i poruka u našem inboxu, a prije svega i svaka misao u našem umu. 
On donosi lakoću i jednostavnost, omogućuje nam da se uzdignemo iznad problema i stvari sagledamo iz drugačijeg ugla. Zrak kao vjetar donosi promjenu, odnosi staro i otvara prostor za novo. Zaigran je i sklon šali, vežemo ga uz proljeće i jutro.

Vatra

Vatra predstavlja toplinu, energiju i duh. Ona transformira sve što dotakne. Uči nas granicama i poštovanju jer koliko je korisna toliko može biti i opasna. Vatra je živa, poput nas ona zahtjeva hranu i kisik da bi opstala. Donosi svjetlost i predstavlja svijest i našu sposbnost da osvijestimo ono što je potisnuto ili zaboravljeno. Među ljudima ona je strast i seksualnost, a unutar nas jasna i nepokolebljiva volja. Povezujemo ju sa ljetom i sredinom dana. 

Voda

Voda je oduvijek predstavljala plodnost i život. Prve civilizacije nastale su u dolinama velikih rijeka. Voda može mijenjati tri agregatna stanja i zauzima oblik posude u kojoj se nalazi. Uči nas prilagodljivosti i upornosti jer može proći i kroz najtvrđi kamen. Za vodu također kažemo da uvijek nađe svoj put. Ona predstavlja naše emocije kao i pročišćenje i iscjeljenje koje im je potrebno. Poruka koju nam daje je da osjećaji trebaju slobodno teći, jer voda koja stagnira ubrzo postaje močvara.  Vežemo ju uz jesen i večer. 

Zemlja

Zemlja predstavlja stabilnost i obilje, sve nas drži i hrani. Ona ima najsporiju vibraciju od svih elemenata, ali je nužna za materijalizaciju. Ona prima sve što joj damo i izrasta sve što u nju posadimo. U nama ona je naše fizičko tijelo i sposobnost da se brinemo sami za sebe. Uči nas da poput drveta dubokih korijena trebamo biti uzemljeni kako bi izdražali sve oluje naših života. U svojoj dubini ona nas odmara i obnavlja. Vežemo ju uz zimu i noć. 

 

Zrak

Vatra

Voda

Zemlja

Godišnje doba

Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

Vremenske prilike

Vjetar

Vrućina

Kiša

Hladnoća

Doba dana

Jutro

Podne

Večer

Noć

Strana svijeta

Istok

Jug

Zapad

Sjever

Čovjek

Um

Duh

Emocije

Tijelo

Osjet

Njuh

Vid

Okus

Dodir

Osjećaj

Radost

Ljutnja

Tuga

Strah

Životni stadij

Djetinjstvo

Mladost

Zrelost

Starost

... u Wiccanskoj praksi ...

Obredi

Svi obredi u Wicci se izvode unutar energetski zaštićenog kruga, gdje se elementi koriste prilikom njegovog dizanja. Svaki element se zaziva na jednu stranu svijeta da zaštiti krug i podrži rad obreda. 

Magija

Magija se u Wicci temelji na radu s Elementima. Umjesto da koristimo svoju vitalnu energiju za magijske radove mi koristimo energiju Elemenata. Time čuvamo svoje zdravlje i postižemo bolje rezultate. 

Rad na sebi

Sve svoje osobine možemo promatrati kroz prizmu Elemenata. Ako znamo kojem Elementu pripada karakteristika koju na sebi želimo promijeniti onda koristeći taj element ili njemu suprotni možemo tu osobinu transformirati. 

Ovaj proces se još naziva i Duhovna Alkemija.